A Magyar Színiiskolák Első Találkozója Játszani is engedd!

Ha a beszéd munkaeszköz...

HangÁr

Beszédoktató Műhely

... mert a beszéd munkaeszköz!Színiiskolák találkozója


Esti Hírlap, Színiiskolák találkozója


Játszani is engedd!


Rákosi Szidi, Rózsahegyi Kálmán, Lakner bácsi színitanodáit már saját korukban is legendák övezték. Számtalan kiváló, felejthetetlen színművész - Ruttkai Éva, Feleki Kamill, Bársony Rózsi, Honthy Hanna - került ki ezekből az iskolákból, hogy meghódítsa a színpadot és a közönséget. A színidirektorok pedig pontosan tudták, melyik tanodában teremnek a legnagyszerűbb primadonnák, bonvivánok, komikák és drámai színészek.


Manapság a helyzet kicsit más. Színiiskola ugyan egyre több van, ám ahhoz, hogy elődeikhez hasonló, igaz értékeket hordozó műhelyekké válhassanak, a rengeteg munka és tapasztalatszerzés mellett bemutatkozási lehetőségekre is szükségük van.

Lantos Erzsébet a HangÁr, Hangművészeti és Oktatási Központ igazgatónője e gondolatok jegyében szervezte meg a Magyar Színiiskolák Első Találkozóját, melynek színhelye vasárnap és hétfőn a Zuglói Teatrino és a Titanic Club lesz. A találkozóra a magyarországi (Békéscsabai Színészképző Akadémia, a Színház- és Filmművészeti Főiskola, a Nemzeti Színiakadémia, a G. N. M. Színitanoda, valamint a HangÁr) színiiskolák mellett, határainkon túli (újvidéki, pozsonyi, kolozsvári, kijevi, marosvásárhelyi), de a színészmesterséget magyarul oktató műhelyek is hivatalosak.


Színiiskolások budapesti találkozója


A kétnapos találkozón számtalan izgalmas stílusú, műfajú produkciót láthatunk majd, hiszen az iskolák más és más színházi koncepciót követnek. Lesznek, akik a mozgás, a zene és a tánc, a beszéd és hang eszköztárával alkotják meg sajátos színházi világukat. A találkozó műsorán Tennesse Williams-, Schiller-, Lavery-, Görgey-színművek szerepelnek majd, ám ez alkalommal nem osztanak díjakat, pálmákat, babérokat, nem lesznek győztesek és vesztesek. A két nap feladata - tartja Lantos Erzsébet - versengés helyett sokkal inkább az iskolák közötti kapcsolatok kialakítása, a kommunikáció, a színjátszás és a tiszta beszéd fontosságának felismertetése, hiszen ez utóbbi törekvések előmozdíthatják a térség kulturális életét és az összmagyar műveltség általános fejlődését is, ami napjainkban nagyon fontos feladat. S hogy ez valóban így van, mi sem bizonyítja majd jobban, mint az a szakmai fórum, melyen az iskolák tanárai mellett a Művelődési és Oktatásügyi Minisztérium, a Színháztudományi Intézet és a Színészkamara képviselői is jelen lesznek, hogy együtt keressenek megoldást a mai színészképzés problémáira: valóban túl sok a színész? Szükséges és fontos-e, hogy magyarországi színiiskolákban tanulhassanak a határainkon túl élő, ám magyar ajkú fiatalok? Milyen általános követelményrendszernek kell megfelelnie a színészképzéssel foglalkozó iskoláknak? S vajon léteznek-e egyáltalán ilyen követelmények?


T. J.
A Magyar Színiiskolák Első Találkozójának programja:

Február 26., vasárnap: 15 óra, megnyitó, bemutatkozó előadások - Zuglói Teatrino, Bp. XIV., Angol u. 26.; 21 óra, fogadás, farsangi vigasság - Titanic Club, Bp. VII., Akácfa u. 56.; Február 27., hétfő: 10 óra, szakmai fórum - Titanic Club; 15 óra, bemutatkozó előadások - Zuglói Teatrino; 21 óra, A találkozó zárása - Titanic Club.

© Lantos Erzsébet
HangÁr Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!


oldaltérképA Magyar Színiiskolák Első Találkozója | Játszani is engedd!

Bemutatkozó előadások és szakmai fórum. A tiszta beszéd fontosságának felismertetése a színészképzésben. Az iskolák tanárai, a Művelődési és Oktatásügyi Minisztérium, a Színháztudományi Intézet és a Színészkamara képviselőivel együtt keressik a megoldást a színészképzés problémáira.