Hangáradat a Kolibriben

Magyar Hírlap, 1995. június 15., csütörtök

Hangáradat a Kolibriben

MH-információ


A három éve alakult HangÁr Színiakadémia olyan színészképzést kíván adni, amely elsősorban a hangképzésre, beszédtechnikára épül. A hangművészeti és oktatási központ első végzős hallgatóinak hang és színészmesterség záróvizsgájának nyilvános főpróbáján Dylan Thomas A mi erdőnk alján és Márai Sándor Vendégjáték Bolzanóban című darabját adták elő. A bemutatóra ma este fél hatkor kerül sor a Jókai téri Kolibri Színházban.

A Dylan Thomas-darabot Ladik Katalin tanárnő hangjátékként dolgozta fel, azaz felállt kilenc huszonéves fiatal egymás mellé a színpadra, előttük kottaállványon a szövegkönyv és belekezdtek egy angol kisváros napjának felelevenítésébe. Kutyaugatással, kakaskukorékolással, harangjátékkal, madárcsicsergéssel, macskanyávogással és a kisváros lakóinak sziporkázóan szellemes dialógusaival. Lenyűgöző kompozíció ez, olyan, mintha egy szinkronstúdióban ülne a néző. Annyira élő, pergő és pontos, hogy feledve a színpadképet, rajzfilmek képkockái jutottak az eszembe.

A Vendégjáték Bolzanóban című Márai Sándor-regényt a diákok írták át színpadi változatra Dunai Tamás irányításával, akit immár nemcsak jeles színészként, hanem tehetséges rendezőként is megismerhettünk. A megrázó darab Giacomo Casanova és Párma grófnője, Franciska szerelmi párbajáról szól. A monológot, Márai gyönyörű szózuhatagát - amely minden színésznő szerepálma -, amikor Franciska számon kéri, könnyeivel zsarolja az igaz szerelemtől rettegő Casanovát, öt lány a saját egyéniségére szabva játszotta el. Nemcsak a darab hangulata, hanem tehetséges és őszinte játékuk feszült csendet teremtett a nézőtéren, s a darab végén a végzősöket, mint igazi profikat ünnepelte a közönség.

A záróvizsgára, ahol szintén ezt a két darabot fogják előadni, ma este fél hatkor kerül sor a Jókai téri Kolibri Színházban, ahová Lantos Erzsébet, a HangÁr vezetőjének reményei szerint nemcsak a laikus közönség fog ellátogatni; hanem az ifjú tehetségek iránt érdeklődő szakmabeliek is.

Thüringer Barbara

HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely logo
home more info

   

beszédtanár logó Google+ facebook logóretorika.hu kapcsolatfelvétel skypeeTwitter artList
© Lantos Erzsébet
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!