Az első HangÁr előadás Kanizsa 1994

Ha a beszéd munkaeszköz...

HangÁr

Beszédoktató Műhely

... mert a beszéd munkaeszköz!Az első HangÁr előadás


Kanizsa - Kapcsolatok, 1994. március 18.Az első HangÁr előadás


Zömében középiskolásokkal telt meg zsúfolásig a Zemplén Győző Általános Iskola színházterme. Ekkor mutatkozott be ugyanis a kanizsai közönség előtt a HangÁr Hangművészeti és Oktatási Központ, melynek elsőéves színinövendékei Balassi Bálint Szép magyar komédiáját az eredeti veretes nyelvezettel játszották le, nem kis sikert aratva (képünkön). A kamasz publikum ugyanis egyaránt vevő volt mind a nyelv, mind a helyzet adta komikumra. Az előadás után Lantos Erzsébetet, az ifjú színészpalánták tanárát faggattuk:


Mennyire volt elégedett növendékeivel?

— Erről most nem beszélnék, mivel szakmai dolog, de szeretném leszögezni, a gyerekek ennél már sokkal többet tudnak.


Láthatta-e a publikum Balassi komédiáját az Önök előadásában?

— Ezt a darabot természetesen nem, hiszen ez volt az első év záróvizsga előadása. Ebben a szereposztásban és ilyen rendezéssel most mutattuk be először. A vizsgaelőadással nem voltam megelégedve, éppen ezért szereplőcsere és koncepcióváltás történt. Eddig ugyanis a mostanitól eltérő rendezői instrukciók alapján, más díszlettel, jelmezzel és kellékekkel adtuk elő a darabot.

A jövőben is - akárcsak most a korrekciók után - arra törekszünk, hogy minél kevesebb külső eszközt vegyünk igénybe. A hangnak a teremtőerejét, illetve a színésznek a játékát kell olyan magas szintre hoznunk, hogy képes legyen egy szituációt érzékeltetni.


Miért esett éppen erre a műre a választásuk?

— Egyrészt, mert gyönyörű szép, veretes a szöveg és nagyon nehéz. Felfogható ez akár stílusgyakorlatként is. Másrészt Balassi-év van. Harmadrészt pedig, a HangÁr profiljába ez nagyszerűen beleillik, mivel az oktatást klasszikus anyagokkal szoktuk kezdeni, és fokozatosan haladunk a modern témaválasztás felé.


Melyek Kanizsán a további terveik?

— Tervünk rengeteg van. Szeretnénk egy kihelyezett tagozatot létrehozni, a beszéd alkotóműhelyre is és a színiakadémiára is. (Lapunk korábbi számaiban már e kezdeményezésről hírt adtunk. - A szerk.) Erről most még nem szeretnék túl sokat elárulni. Ha ez az együttműködés összejön - és miért ne jönne össze? -, hiszen a HangÁr is, én is szeretnénk, a nagykanizsaiak, a város vezetői úgy ítélem meg, hogy partnerek, és az együttműködési szerződés tervezete is elkészült már - melyet remélhetőleg még március vége előtt aláírunk. Mivel azonban ez még nem történt meg, ezért Kanizsa viszonylatában még nem tudom felvázolni a programot. Egyedül az a biztos, hogy az aláírást követően a komplett HangÁr program lejön. (Az ittenihez hasonló kihelyezett tagozatokat szeretnénk még létrehozni Sárospatakon és Szombathelyen is. Négy ilyen bástyát alakítunk majd ki a peremvidékeken, ahol a fővárostól távol, de a határhoz közel igényes, kultúrát szerető emberek élnek.) Ez azt jelenti, hogy a magyar nyelvi kultúrával, a beszélt nyelvi kultúrával nemcsak azok az emberek foglalkozhatnak és ismerkedhetnek meg picit mélyebben, hatásosabban, hatékonyabban, akik színi pályára készülnek, hanem bárki, aki fontosnak tartja a beszédet, mint kommunikációs eszközt. Itt Kanizsán, az iskola által felajánlott színpadot, illetve a hozzátartozó öltözőt vesszük majd igénybe, illetve az oktatás más - elméleti és kisebb gyakorlati - részéhez a Szabó Imre által felajánlott oktatási létesítményeket.


Addig is jelen lesznek-e városunkban valamilyen formában?

— Természetesen. Júliusban szeretnénk leutazni egy hónapra, hogy előkészítsünk egy előadást, melynek bemutatója itt Kanizsán lenne. Ám, hogy ez mi lesz, egyelőre maradjon meglepetés.- kovács -© Lantos Erzsébet
HangÁr Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!


oldaltérképAz első HangÁr előadás | Kanizsa 1994

Egyrészt, mert gyönyörű szép, veretes a szöveg és nagyon nehéz. Felfogható ez akár stílusgyakorlatként is. Másrészt Balassi-év van. Harmadrészt pedig, a HangÁr profiljába ez nagyszerűen beleillik, mivel az oktatást klasszikus anyagokkal szoktuk kezdeni, és fokozatosan haladunk a modern témaválasztás felé.