A beszéd művészetéért
Pesti Műsor - Mahagóni - papírból


A beszéd művészetéért...


Többnyire azt gondoljuk önmagunkról, hogy legalább egy nyelven - az anyanyelven - tökéletesen beszélünk. Magam is ezt hittem, egészen addig, amíg nem beszélgettem Lantos Erzsébettel, a HANGÁR Hangművészeti és Oktatási Központ igazgató asszonyával. Azóta kicsit elbizonytalanodtam... Ma már hallom a saját suta "sz" betűimet, figyelgetem a rádióban, tévében beszélők elnyelt szóvégeit, felkapom a fejem a politikusok hadarására, nyúlós beszédére vagy éppen a kollégám selypegő "r"-jeit bírálgatom magamban.

Mert Lantos Erzsébetről elmondható, hogy a CÉG REKLÁMJA. Tisztán, érthetően, megfelelő hangossággal vagy halksággal, tökéletes hangzással beszél. Mintha élete legfontosabb fellépése lenne, mintha a pódiumon állna, s éppen tanítana, olyan szépen beszél - az anyanyelvén.

A HANGÁR éppen erre született. A tiszta, érthető beszéd, a hang művészetének építésére.

Ennek az esztendőnek januárjában kezdte működését az intézmény, ahol beszédtechnikát, kommunikációs ismereteket, szónoklástant, hang- és beszédművészetet tanítanak, van színi előkészítő tanfolyamuk s hároméves színiakadémiájuk.

Jelentkezhet náluk bárki, aki híve a szép beszédnek, s hisz abban, hogy az ember önbizalmat meríthet a tökéletes fellépésből is. Aminek elengedhetetlen tartozéka, hogy tisztán, érthetően mondjuk el gondolatunkat. Akár egy színpadon vagy komolyabb plénum előtt, akár politikai szándékkal, de szűkebb környezetünkben is szívesebben hallgatnak ránk, ha nem hadarunk, raccsolunk, selypegünk, suttogunk vagy ordítunk.

A HANGÁR név tehát nem véletlen. Kettős jelentést szántak a szónak. Az első lehet az értelmező szótár szerinti, vagyis érzékeny szerkezetek tárolása, szerelése a fedett, védett műhelyben. A második az idejárók, "megszerelése" utáni állapot tükre, vagyis a hang áradása, a hangár...

Komoly szakemberek tanítanak a HangÁrban, Balázs Boglárka, Csengery Adrienne, Jancsó Adrienne, Kassai Ilona, Kiss Anna, Kovács Emőke, Kovács Miklós, Ladik Katalin, Lantos Erzsébet, Nyilassy Judit, Salamon Suba László, Török Katalin.

Nem csupán az tanulhat itt, aki színész akar lenni. Már csak azért sem, mert az idejelentkezők az első félév után megtudhatják tanáraiktól - őszinte beszélgetésen -, hogy alkalmasak-e egyáltalán a színi pályára. De azt is, hogy milyen tanárra van szüksége van-e az illetőnek: jobb, ha a kommunikációs ismereteit gyarapítja, vagy éppen logopédusra szorul.

Az őszi tanévre felvételi tréninget tartanak, amely helyzetgyakorlatból áll; erre tanári instrukcióval készülhet fel a jelentkező.

Beiratkozást hirdetnek a BESZÉDALKOTÓ MŰHELYBE augusztus 24-én, 17-19 óra között. Jelentkezni személyesen lehet, a Budapest, I., Vérmező u. 4. szám alatt.

A HANG-SZÍNIAKADÉMIA felvételi időpontja augusztus 25-27., délelőtt 10 óra.

Az osztályvezető tanár: Salamon Suba László

A frissen felvett hallgatóknak, amerikai körútja előtt, 4x2 órás előadást tart Jancsó Adrienne, összesen 300 versből, amelyek például a FÖLDÉDESANYÁM, a MAGÁNYOS FENYŐ, a TARKA MADÁR című összeállításaiból valók. (Most csupán hallhatják e verseket a tanulók, de a későbbiekben közösen kielemzik, miért is úgy, olyan módon kell mondani a költők gondolatait.)

A tanítás az archaikus egyszerűséggel berendezett, fehérre festett falak közt, a Vérmező u. 4. szám alatt zajlik, ahol csupán néhány rangos, mahagóninak ható papírszobor, egy kandalló és hatalmas zöld növények díszítik a teret, hogy ne tereljék el a hallgatók figyelmét a szó, a hang erejéről, szépségéről.

 ny. m.

HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely logo
home more info

   

beszédtanár logó Google+ facebook logóretorika.hu kapcsolatfelvétel skypeeTwitter artList
© Lantos Erzsébet
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!