Lantos Erzsébet

Ha a beszéd munkaeszköz...

Lantos Erzsébet szakmai önéletrajza


Lantos Ersébet beszédtanár
1984-ben
szereztem diplomát a budapesti Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola logopédia szakán. Diplomamunkámat metakommunikációból írtam.

1985-ben
művészeti oktatói működési engedélyét szereztem (Budapest, Népművelési Intézet).

1987-től
beszédtechnikát tanítottam a szabadkai Pedagógiai Akadémián, az Újvidéki Rádió és Televízió bemondóinak, a Szabadkai Népszínház, az Újvidéki Színház, és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház színészeinek.


1987-90 között Aphasia művésznéven, egyéni fónikus performance-okkal felléptem Magyarország, Hollandia, Németország, Skócia, (az egykori) Jugoszlávia és Csehszlovákia, Románia számos kulturális központjában és fesztiválján.

1989-91 között Hangkonzerv címen irodalmi-zenei sorozatot szerkesztettem és vezettem az Újvidéki Rádióban és a Magyar Rádióban.

1990-ben kísérleti hangmunkáimra megkaptam a Vajdasági Rádiósok Díját.

1992-ben létrehoztam a HangÁr Oktatási Központot és 1992-től 1997-ig vezettem a HangÁr Hang-színiakadémiát, ahol kollégáimmal a hangfelhasználás különböző módozatait tanítottuk a klasszikustól a kísérleti műfajig.

Ez idő alatt óraadóként is tanítottam (Theatrum Színiakadémia, GNM Színitanoda, Família Kft. című tv-sorozat, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, City TV, RS9 Színház, Skull Kommunikációs Iskola, ÁVF, ELTE...).

Színházi előadásokhoz hangkaraktereket dolgoztam ki és állítottam be (Koponyatorony - Gyergyószentmiklós, Figura Stúdiószínház; Szenvedély - Budapest, Honvédegyüttes...)

1993-ban művészeti vezetője voltam a Hangpoétikák Hangművészeti Gálának;

1995-ben Játszani is engedd! címen a Magyar Színiiskolák I., 1997-ben a II. Találkozójának.

1997-től vezetem a HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhelyt, tanítok gyakorlati fonetikát - beszédtechnikát (Magyar Nyelvi Intézet, Nemzetközi Hungarológiai Központ, BBI, Debreceni Nyári Egyetem...); tartok előadásokat A BESZÉD, MINT MUNKAESZKÖZ! illetve
A MAGYAR NYELV HANGZÁSVILÁGA címmel.

2000-től 2006-ig tanítottam vendégtanárként a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen.

Szakértője és szakírója voltam a 2000-ben megjelent HANGOSKÖNYV kiejtési tankönyvsorozatnak.

2005-ben újabb diplomát szereztem a SZTE - BTK kiegészítő pedagógia szakán, ahol kutatási területem a Felsőoktatásban tanító tanárok beszédhez való viszonya volt.
A kutatási anyag 2005-ben Beszédhez való viszony a magyar felsőoktatásban címen könyv formájában is megjelent.

Lantos Erzsébet


... mert a beszéd munkaeszköz!
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely logo
home more info

   

beszédtanár logó Google+ facebook logóretorika.hu kapcsolatfelvétel skypeeTwitter artList
© Lantos Erzsébet
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!