Profi beszélők1993. április 7., szerda, Esti Hírlap


Profi beszélők, beszélő profik

Politikusainkkal egyre többet foglalkozik a sajtó. Ám arról, hogy egyre többüket veszik kezelésbe a különböző hangstúdiókban, beszédtechnikai laboratóriumokban, egyelőre még nem sokat tudunk. Márpedig a folyamat beindult: a profi beszélőket a beszélő profik próbálják bevezetni a beszélés, a szónoklás művészetébe.


Az egyik ilyen oktató Lantos Erzsébet, a Hangár Hangszíni Akadémia kitalálója, Proofi beszélők aki maga is megannyi hangstúdium, hangkísérleti próbálkozás végigcsinálója. Logopédiával kezdte, kísérleti hangköltészettel folytatta, hosszabb időn keresztül a Vajdaságban élt, alkotott és tanított, majd visszakerült Budapestre, s Hangkonzerv címen kísérleti hangköltészeti sorozatot vezetett a Rádióban. Ma ismét inkább az oktatás, a hangművészeti és szónoklásművészeti oktató munka köti le energiáját. Beszédalkotó Műhelyét a Vérmező utcában lehet megtalálni.


Miért van szükségük közszereplőinknek az önök segítségére?


- - A mi stúdiónk elsősorban azokat a profi beszélőket veszi célba, akiknek munkaeszközük a beszéd. Gyakorló és leendő politikusokról, rádiós, televíziós szakemberekről és színészekről egyformán szó van. Ezeknek az embereknek a nagy többsége nem használja ki azokat az adottságokat, amelyekkel különben rendelkezik, noha közülük nem egy folyamatosan, hétről hétre szerepel például televíziós műsorokban. Gondolok itt akár a közkedvelt Família stábjára - közülük is nem egynek én végeztem és végzem a beszédtechnikai felkészítését - például az ikreknek is. A nyilvánosság előtt szereplőknek ismerniük kell a legkülönbözőbb hangkeltési mechanizmusokat, a testbeszédet, a metakommunikációs és viselkedési technikákat. Mi ezeknek a jelentőségére akarjuk ráirányítani a figyelmet. Aki hatást akar kelteni, annak ismernie kell annak teljes fegyver- és eszköztárát. Nem találtunk ki semmilyen új eszköztárat - csak a meglévőt szeretnénk mindenkivel felfedeztetni.


Mivel bizonyítják az önök végzettjei, hogy már tudnak beszélni?


- - Szükségesnek tartom hangsúlyozni: ez nem főiskola vagy egyetem, csupán - hogy úgy mondjam - egy annak megfelelő fontosságú magánvállalkozás. Oktató kollégáimmal: Nyilassy Judittal Csengery Adriennel, Bárdy Györggyel és a többiekkel azon fáradozunk, hogy ne egy bizonyítvány, hanem a napi munka igazolja tanítványaink életében az eredményes együttműködésünket - ám természetesen igazolást is adunk tanfolyamunk elvégzéséről.

(kenéz)


HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely logo
home more info

   

beszédtanár logó Google+ facebook logóretorika.hu kapcsolatfelvétel skypeeTwitter artList
© Lantos Erzsébet
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!