Gyorsfénykép egy újhelyi lányról

Napi Délkelet, 1994. április 6., szerda


Megváltoztatni a megváltoztathatót

Gyorsfénykép egy újhelyi lányról


Újhelyi lány. Hm. Lehet, hogy nem fontos, hol járt iskolába? Hiszen a sátoraljaújhelyi gimnázium csupán a jó matériát gyúrta a kezdetekkor. Mert már a főváros, pontosabban a budapesti Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola segítette a lányt a ritka mesterség felé. Igaz, amikor még az oligofrén pedagógia és logopédia szakon tanult, csupán a fogyatékos gyerekek érdekelték. Olyannyira, hogy diploma-munkájában kidolgozta a fogyatékos gyermekek metakommunikációs jelekkel való oktatásának elméletét.

S talán itt lehet elcsípni az indíttatást a performance-hoz való vonzódásához. Hangok nélkül, csupán az arc-, a test-, a kézmozdulataival mutatott fel titokzatos világokat. A fantázia és a valóság, a műveltséganyaga és a személyiségéből fakadó kifejezési vágy ötvözetét adta, amikor a furcsa, ázsiai hangzású Aphasia nevet viselte perfomanszaiban. - Talán kicsit morbid meg abszurd is egyben ez a névválasztás. Hiszen az orvosi szakszó pontosan azt jelenti: aphasia, vagyis a központi idegrendszer zavara, a beteg nem tudja gondolatait szavakban kifejezni...

Nos, a lány éppen a beszédben, az élőbeszédben lett tökéletessé. Hiszen az immáron főfoglalkozású beszédtanár úgy szólal meg, oly tisztán, tökéletes szóformálással, csengő artikulációval, mintha éppen a pódiumon állna és a publikumot kellene lenyűgöznie tiszta beszédével.

Furcsa lány. Ha megy az utcán, azt hinnénk, manöken. Mindenesetre a paraméterei erre utalnak. Hiszen 174 centi magas, 58 kiló, a dereka 59 centi, és a másik két kötelező méret is ideális: 94-92. Sima barna haját, kékes-szürkés-zöldes szemét semmiféle mesterkélt huncutsággal nem teszi kihívóbbá. Természetességében viseli önmagát, talán ennek a látszólag puritán külsőnek így még titokzatosabb a vonzása.

Harminckét éves. Tanított már kiskorú bűnözőket, mozgássérülteket, szellemileg retardáltak nevelőintézetében is megmutatta személyisége erejét. Hosszú évekig tanított a Szabadkai Népszínház és az Újvidéki Színház színészeinek, az ottani rádióbemondóknak beszédtechnikát. Két éve tért haza, Pestre. Most itt próbálja a szép beszédre szoktatni az arra vállalkozókat, legyen az akár politikus, tanár, színi pályára vágyó fiatal vagy éppen már a pályán lévő, de önkritikus aktív színész.

Bár nem hithűen vallásos ember, a Bibliából merít erőt, mondván, fontos az, hogy az ember megváltoztassa a megváltoztathatót, és vegye tudomásul, hogy van, ami nem változtatható. És legyen ereje, érzéke nem összekeverni e kettőt. Tehát ami megváltoztatható, jobbá tehető, azon segítsen, ami nem az, azt ne bolygassa.

Talán, mert a karate is vonzotta - edzett is e sportágban még néhány esztendeje -, a keleti vallás is adott neki egy fontos útmutatást. Buddha szerint vallja: az élet rövid, de törekedni kell! A jóra, a szépre? A hitre talán? Az a dolguk a Földön, hogy tegyünk valamit. Önmagunkért és egymásért.

Ő, az immáron 32 éves LANTOS ERZSÉBET, beszédtanár, törekszik. Legfrissebb tervei szerint a határainkon túli magyar lakta területekre is szeretne beszédtanítási helyeket és embereket szervezni, szponzorokat találni az ügyhöz: Hogy a még élő anyanyelv szebben, tisztábban, hallhatóbban csengjen.Nyerges Mária

HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely logo
home more info

   

beszédtanár logó Google+ facebook logóretorika.hu kapcsolatfelvétel skypeeTwitter artList
© Lantos Erzsébet
HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely
Mert a beszéd munkaeszköz!